Proizvodnja

Proizvodnja


Podržavamo i promovišemo održiva postrojenja i magacine, i istovremeno stalno težimo uvođenju inovativnih procesa i rešenja.

Posvećeni smo održivom razvoju i zaštiti životne sredine. U skladu sa tim, Coca‑Cola HBC podržava i promoviše održiva postrojenja i magacine, dok istovremeno stalno teži uvođenju inovativnih procesa i rešenja.

Inovacija u snabdevanju čistom i obnovljivom energijom

Od 2010. godine kontinuirano smanjujemo emisiju ugljenika i potrošnju vode po litru proizvedenog pića.

Kako bismo smanjili emisiju ugljenika, istražili smo sve dostupne tehnologije za proizvodnju zelene energije:

  • Sklopili smo ugovor sa kompanijom ContourGlobal za osam kogeneracijskih postrojenja koja optimizuju kombinovanu potrošnju toplote, energije i hlađenje u našim fabrikama u sledećim gradovima: Ploiešti (Rumunija), Nogara (Italija), Ikeja (Nigerija), Orikola (Italija), Radzimin (Poljska), Kijev (Ukrajina), Nokmor Hil (Irska) i Benin (Nigerija);
  • Još dve jedinice su u fazi montaže koje je obezbedio naš partner EnerG u Temišvaru (Rumuniji) i Marćanizeu (Italija);
  • Razvili smo kogeneracijska rešenja za Port Hartkort i Overi u Nigeriji koja će biti u funkciji 2016. godine, i pokrenuli smo projekat za fabriku u Asedžiriju;
  • Uveli smo rešenja koja koriste solarnu energiju – fotonaponsku energiju u Orikoli, Nogari i Marćanizeu, u Italiji, i imamo planirane investicije za period od 2016-2020. za još najmanje sedam lokacija;
  • Kada je to moguće, koristimo lokalne kapacitete za proizvodnju zelene energije, na primer, kupujemo obnovljive izvore energije u Austriji;
  • Realizovali smo planove za distribuciju proizvoda (route to market) u cilju smanjenja emisije energije u logističkim procesima.

 

Tehnologije za prirodnu mineralnu vodu

Fokusirani smo na razvoj rešenja koja će povećati efikasnost prečišćavanja vodnih sistema i odvođenja otpadnih voda i sprečiti moguće probleme u pogledu kvaliteta. Inovacije koje smo nedavno uveli obuhvataju primenu tehnologije kracovanja koja omogućava kombinovanje mehaničkog i hemijskog čišćenja pojedinačnih cevovoda, testiranje novih dezinfekcionih sredstava ne samo u laboratoriji nego i na industrijskom nivou, kao i procenu kognitivnih alata, koji treba da omoguće analizu uzroka nastanka problema u pogledu odstupanja od kvaliteta.

 

Upotreba aseptične i ultra čiste tehnologije

Pre nego što stignu do naših potrošača, voćni sokovi, izotonični napici, i čajevi se pakuju dok su hladni – pomoću aseptičnih tehnologija, ili dok su vrući – pomoću tehnologije toplog punjenja.

Aseptični (APET), ultra čisti procesi i procesi toplog punjenja (HF) eliminišu mikroorganizme koji utiču negativno na kvalitet proizvoda i bezbednost potrošača.

Imamo 15 APET linija u Evropi i Rusiji i jednu HF liniju u Nigeriji, što nam omogućava da potrošačima ponudimo raznovrstan asortiman sokova, čajeva i izotoničnih napitaka. Naša aromatična voda se proizvodi u dve ultra-čiste linije u Austriji i Rusiji.

 

Isprobavamo nova rešenja: prvi u svetu smo uveli aseptičnu liniju za sokove sa pulpom

 U skladu sa kontinuiranim nastojanjima da uvodi inovacije,  Coca‑Cola HBC je u fabrici u Ploeštiju, u Rumuniji, postavila prvu APET liniju na svetu koja proizvodi sokove sa pulpom i komadićima voća. S obzirom na to da je ova linija proizvoda bila izuzetno uspešna, u 2015. godini postavljena je još jedna APET linija u fabrici Oriel, u Rusiji.

 

Inovacija u smanjenju potrošnje vode i energije

Mreže za izvrsnost koje imaju za cilj smanjenje potrošnje vode i energije razvile su 15 najboljih praksi za smanjenje potrošnje vode i 18 rešenja za smanjenje potrošnje energije. Sva navedena rešenja su u fazi implementacije u svim Coca‑Cola HBC fabrikama.