Svaki zaposleni u Coca‑Cola sistemu podržava dodatnih 11 radnih mesta u privredi, što iznosi 0.6 % radne snage

 

Beograd, 14. mart 2017 – Coca‑Cola sistem stvara 225 miliona evra dodate vrednosti u domaćoj ekonomiji ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok svako radno mesto u kompaniji podržava dodatnih 11 radnih mesta u privredi. Na svaki evro koji sistem stvori dolazi sedam evra dodate vrednosti za srpsku privredu u vidu plata radnika, profita kompanija i poreza od Coca‑Cola sistema i firmi koje s njim sarađuju, rezultati  su najnovije studije „Društveno-ekonomski uticaj Coca‑Cola sistema u Srbiji“ predstavljene u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Srpski budžet prihoduje ukupno 9 miliona evra direktnih poreskih prihoda od Coca‑Cola sistema, a čak 139 miliona evra poreskih prihoda podržano je u celokupnom lancu vrednosti sistema, što iznosi 1,1% ukupnog poreskog prihoda u zemlji. Sistem direktno zapošljava 1.000 ljudi i podržava još 10.700 radnih mesta širom svog lanca vrednosti, ukupno 11.700 radnih mesta, što iznosi 0,6 odsto radne snage u Srbiji.

„Studijom potvrđujemo da se uspešno poslovanje i doprinos privredi ostvaruje zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa partnerima, zapošljavanjem lokalne radne snage i ulaganjem u zajednicu. Istovremeno, ona nam iz godine u godinu potvrđuje da su naša posvećenost i ambicija velika podrška široj privredi ali i budžetu Srbije“, istakao je  Aleksandar Ružević, generalni direktor Coca‑Cola HBC Srbija.

Studiju je uradila konsultantska kompanija Steward Redqeen na čelu sa profesorom Itanom Kapstajnom, renomiranim stručnjakom u oblasti konsaltinga i izrade ekonomskih analiza. Bazirana je na input-output modelu Vasilija Leontijefa, dobitnika Nobelove nagrade i pruža pregled doprinosa Coca‑Cola sistema domaćoj privredi putem: zapošljavanja, prihoda i poreza. Ovo je treća studija koju Coca‑Cola sistem predstavlja i nastavak je prakse iz 2011. i 2013. godine, a prisutnima u Privrednoj komori Srbije ju je predstavio profesor Ivan Vujačić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

O direktnoj saradnji sa Coca‑Cola sistemom govorili su predstavnici štamparije Papir print i kompanije Univerexport. Oni su istakli značaj patnerstva za unapređenje poslovanja, kao i direktne rezultate poput primene najviših standarda u poslovanju.

 „Nama kao domaćoj kompaniji izuzetno su značajna iskustva koja nam donose multinacionalne kompanije koje posluju na različitim tražištima sveta. Saradnja sa Coca‑Cola sistemom poslovno je partnerstvo u kome najbrže realizujemo inovacije i postavljamo nove trendove. To nije slučaj samo u saradnji sa nama, već je njihov uticaj značajan za celo tržište, što se najbolje ogleda i kroz prikaz njihovog uticaja. Oni su jedni od retkih koji uvek vuku unapred i drago nam je da se u tom konceptu potpuno razumemo“, naglasila je Vesna Vučurović, generalni direktor kompanije Univerexport.

O značajnim inovacijama govorio je i Petar Obradović, direktor štamparije Papir print.  „Zahvaljujući  saradnji sa Coca‑Cola sistemom danas poslujemo u skladu sa svetskim standardima. Primenjujemo savremene materijale i tehnologije, a naši zaposleni se edukuju iz dana u dan. Istovremeno, ova saradnja nas je učinila konkurentnijima i svoje poslovanje uspešno razvijamo“, naglasio je Obradović.

Predstavljanju studije prisustvovali su brojni partneri Coca‑Cola sistema i Privredne komore Srbije iz javnog, civilnog i korporativnog sektora.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati ovlašćenu agenciju za odnose sa javnošću Represent Communications 011/7152 - 500. Kontakt osoba: Tanja Vdović, 063/384-256, tanja.vdovic@represent.rs