Kompanije teži da svede ekološki otisak na minimum, unapredi proizvodnu efikasnost i razvija zajednice, kao i da podrži 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Cug, Švajcarska – 29. septembar 2016 – Coca‑Cola HBC, rangirana kao globalni lider u održivosti u sektoru pića po Dau Džons indeksima održivosti (DJSI), objavila je nove ciljeve održivosti.

 

Kompanija se obavezuje da će do 2020. godine:

 

 • koristiti 40 odsto ukupne energije iz obnovljivih i čistih izvora
 • reciklirati najmanje 40 odsto ukupne ambalaže na tržištu u proseku
 • koristiti recikliranu PET ambalažu i/ili PET ambalažu od obnovljivog materijala za 20 odsto ukupne PET ambalaže
 • smanjiti ambalažu za 25 odsto po litru proizvedenog napitka
 • sertifikovati preko 95 odsto ključnih sastojaka poljoprivredno-prehrambenog porekla u skladu sa Principima održive poljoprivrede Coca‑Cola sistema
 • uložiti najmanje 2 odsto svoje godišnje dobiti pre oporezivanja u zajednice
 • udvostručiti broj zaposlenih koji učestvuju u dobrovoljnim inicijativama tokom radnog vremena na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih

 

Novi ciljevi su nastavak prethodnih planova u okviru kojih se kompanija obavezala da će smanjiti intenzitet potrošnje vode za 30 odsto i indirektnu emisiju ugljen-dioksida za 50 odsto[1]. U proteklih nekoliko godina, Coca‑Cola HBC je smanjila potrošnju vode za 2,1 milijardu litara, što je jednako čaši vode za svakog stanovnika planete. U proteklih pet godina, globalni karbonski otisak njenih proizvoda je smanjen za 1,07 tona kroz ulaganja u energetski efikasne tehnologije sa malom emisijom ugljen-dioksida, što je jednako ukupnoj godišnjoj emisiji štetnih gasova iz 200.000 putničih vozila. Kompanija je 2015. godine uložila 8,2 miliona evra - ili 2,3 odsto svoje dobiti pre oporezivanja – u podršku dobrobiti zajednice, upravljanje životnom sredinom i vodom i u razvoj mladih, u partnerstvu sa preko 230 nevladinih organizacija.

 

,,Ambiciozni ciljevi koje danas objavljujemo odražavaju našu želju da inspirišemo bolju budućnost za svoje zaposlene i zajednice u kojima poslujemo. Oni su deo naše opšte strategije zahvaljujući kojoj je Coca‑Cola HBC zauzela lidersku poziciju u održivosti među proizvođačima pića i pokazuju da smo rešeni da širimo poslovanje na odgovoran, profitabilan i održiv način,’’ izjavio je Dimitris Lois, generalni direktor Coca‑Cola HBC.

 

Ključni pokazatelji rezultata u 2015. godini:

 • 33,311 zaposlenih
 • 43,000 dobavljača
 • 1,3 milijarde evra potrošene za direktnu nabavku
 • 271 milion evra je iznos ukupno plaćenih poreza
 • smanjenje direktne emisije ugljen-dioksida za 11,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu
 • odnos potrošnje vode poboljšan za 7,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu
 • porast korišćenja reciklirane PET ambalaže za 19,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu
 • ocena angažovanosti u oblasti održivosti od 87 odsto

 

Pročitajte više o rezultatima Coca-Cole HBC u održivosti na http://coca-colahellenic.com/en/sustainability/.

Infografik se može preuzeti ovde: LINK KA VEBSAJTU.

 

 

 

Proizvod za svakoga, za svaku priliku – izbor i inovativna amabalaža

 

Ljudi konzumiraju naše proizvode svakog dana u 28 zemalja u kojima Coca‑Cola HBC posluje. Kompanija nudi širok asortiman gaziranih napitaka, sokova i vode kako bi zadovoljila potrebe potrošača koje se menjaju. Coca‑Cola nudi jedan od najraznovrsnijih izbora proizvoda za potrošače, uz blizu jedne trećine prodaje u 2015. godine ostvarene u kategoriji sokova, vode i gotovih čajeva, u poređenju sa 10 odsto u 2001. godini. Prodaja sokova je porasla za 8 odsto u 2015. godini. Niskokalorični i nekalorični gazirani napici čine 7 odsto ukupne prodaje i njihova prodaja nastavlja da raste, ostvarivši 25 odsto dodatnog obima prodaje u 2015. godini. Coca‑Cola HBC je takođe fokusirana na ponudu napitaka u inovativnoj ambalaži. Primenom najnovijih tehnologija, uveli smo boce koje sadrže više od 50 odsto recikliranog materijala. Pored toga, naše ,,Twist’’ boce su 22 odsto lakše od prethodne ambalaže. Biljne boce sadrže 30 odsto materijala biljnog porekla i mogu se kompletno reciklirati. Sada su dostupne na 10 od 28 tržišta na kojima Coca‑Cola HBC posluje, a taj broj će se uvećati naredne godine.

 

Coca‑Cola HBC lider u sektoru pića po Dau Džons indeksima održivosti za svet i Evropu i članica je Indeksa FTSE4Good.  Coca‑Cola HBC je među premijum članicama Londonske berze (LSE: CCH), a njenim akcijama se trguje i na Atinskoj berzi (ATHEX: EEE). Za više informacija, posetite http://www.coca-colahellenic.com/.

 

[1]Potrošnja vode i emisije ugljen-dioksida po litru proizvodenog napitka u odnosu na 2010. godinu.