Coca‑Cola HBC Srbija pre nepunih sedam dana na godišnjoj konferenciji svih Coca‑Cola lidera u Rimu dobila je Andrew David Cup nagradu zahvaljujući odličnim postignutim rezultatima. Na konferenciji predstavnika svih 28 zemalja koje posluju u okviru Coca‑Cola HBC Grupe, Srbija je drugu godinu zaredom proglašena najboljom.

“To je za nas neverovatno priznanje jer smo proglašeni najuspešnijima u biznisu kojim se bavimo! U veoma izazovnoj godini uspeli smo da ostvarimo zadate ciljeve, ostanemo među tri najbolje zemlje po indeksu privrženosti zaposlenih, obezbedimo neprikosnoven kvalitet proizvoda, ostanemo dobavljač broj jedan i odan partner lokalnoj zajednici. Ovo priznanje nosi posebnu težinu kada shvatite da su naši rezultati bolji od mnogih  drugih razvijenijih tržišta gde poslujemo, a sama činjenica da nagradu dobijamo dva puta zaredom je upravo potvrda naše dobre poslovne strategije i sjajnih ljudi koji rade u kompaniji,” kaže u razgovoru za BIZLife Dragan Lupšić, direktor sektora za odnose s javnošću,  komunikacije i pravne poslove u kompaniji Coca‑Cola HBC.

lupsic_dragan017Ovo priznanje zasigurno sa sobom nosi veliku odgovornost. Šta biste izdvojili kao ključno u vašoj strategiji za dobijanje ove nagrade?

Pre svega bih istakao da su zajedničke karakteristike našeg tima posvećenost i želja za konstantnim usavršavanjem. To nije uvek jednostavno i često pred nas budu postavljeni  veoma izazovni  ciljevi  koji iziskuju da damo i dodatan doprinos i van polja primarnog biznisa. Verujemo da imamo bogato iskustvo i znanje koje možemo podeliti sa drugima kompanijama i državom, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, ali i šire privrede.

Koliko je za vas, lično ali i profesionalno, ovo priznanje značajno?

Prilika da radite u jednoj od najvećih multinacionalnih kompanija je za svakog mladog poslovnog čoveka velika šansa da napravi nešto značajno u svojoj karijeri. Činjenica da radim u kompaniji koja je lider, inovator na svim poljima i već godinama najpoželjniji poslodavac, sigurno jeste nešto što me motiviše i ispunjava moja očekivanja. Naravno, uspeh nije konstanta, već proces koji zahteva stalno učenje. Ako vas još i inspiriše, to je dobitna kombinacija.

Vi ste ujedno i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Američke privredne komore. Odbor je relativno skoro osnovan pa bismo voleli da podelite sa nama vaš lični motiv da stanete na čelo ovog tela.

Prateći viziju kompanije da u svemu budemo najbolji kao i činjenicu da delimo svoja znanja, smatrao sam da mi kao kompanija, možemo doprineti da se ova veoma značajna tema dodatno unapredi. Prvenstveno tu mislim na okupljanje kompanija koje poseduju ekspertizu i iskustvo u ovoj oblasti. Takođe, verujem da svoje iskustvo iz prethodnih kompanija US Steel i JTI mogu staviti u službu opšteg interesa – a to je pre svega unapređenje sistema zaštite životne sredine.

Kao najmlađi član senior leadership tima Coca‑Cola HBC Srbija, vodite dva sektora i Odbor za zaštitu životne sredine u AmCham-u. Šta je to što spaja ove funkcije?

Da bi odgovorio na ovo pitanje neophodno je da se vratim na posvećenost Coca‑Cola HBC Grupe očuvanju životne sredine, a samim tim i činjenicu da je održivost postala jedan od parametara uspešnosti naše kompanije. Kombinujući svoje iskustvo iz oblasti prava, saradnje sa državnim organima, komunikacija i oblasti održivosti, mislim da mogu da doprinesem da ova oblast bude adekvatno predstavljena, ali i da interesi kompanija budu adekvatno uklopljeni u strategiju same države kojoj želimo da pružimo svu potrebnu podršku u uređenju ove značajne oblasti.

Koji su planovi Odbora u narednom periodu?

Fokusirani smo na to da unapredimo regulatorni okvir u oblasti ekologije i da uklonimo nepotrebna administrativna opterećenja, sa akcentom na otpad i upravljanje otpadom. Pratimo primenu postojećeg zakonskog okvira u oblasti ekologije i sarađujemo sa Vladom i drugim interesnim grupama na adekvatnom prenošenju i primeni pravnih tekovina Evropske unije. Takođe promovišemo i pripremamo teren za uvođenja koncepta  cirkularne ekonomije i imamo nameru da u narednom periodu iniciramo kampanje podizanja svesti javnosti o ekološkim  temama.

Imate bogato iskustvo radeći u nekoliko internacionalnih kompanija. Koja je vaša poruka mladim menadžerima koji žele da napreduju?

Pre svega, svi oni koji se nalaze na početku svoje karijere trebalo bi da znaju da velike, multinacinalne  kompanije, poput  Coca‑Cola HBC, svima daju priliku da biznis učine boljim, a samim tim unaprede i svoje veštine. Polazeći od toga, ohrabrio bih mlade da shvate da je njihov rad ono što se vrednuje i da budu uporni, posvećeni i da ne odustaju pred izazovima! Ako uz to pokazuju entutijazam i strast ka poslu, rezultati definitivno neće izostati.