DJSI,jedan od najuglednijih sistema rangiranja kompanija, proglasio je Coca‑Cola HBC liderom zahvaljujući njenom izuzetnom, transparentnom i postojanom učinku na polju održivosti

Cug, Švajcarska – 8. septembar 2016 – Coca‑Cola HBC, jedna od vodećih punionica brendova kompanije Coca‑Cola, proglašena je liderom u održivosti u sektoru pića na osnovu rezultata procene po Dau Džons indeksima održivosti. Kompanija je ostvarila ukupan rezultat od 90 poena, što je 40 poena više od proseka za taj sektor i predstavlja bolji rezultat za 3 poena u odnosu na prethodnu godinu.

 

Ovo je deveta godina kako je Coca‑Cola HBC uvrštena među vodeće globalne kompanije u oblasti održivosti. Tokom godine, nastavila je da umanjuje svoj ekološki otisak, uz dvocifreno smanjenje emisije ugljen-dioksida. Dodatno je smanjila količinu vode po litru napitka, kao i količinu ambalažnog materijala, uprkos povećanju proizvodnje i prodaje. Takođe je jedna od prvih 12 kompanija u svetu koje su 2015. godine postavile naučno zasnovane ciljeve za smanjenje emisije ugljen-dioksida iz direktnog i indirektnog poslovanja. Određivanje interne cene za vodu i ugljen-dioksid u 2015. godini i posvećenost održivosti predstavljaju praktične načine na koje Coca‑Cola HBC podržava globalnu akciju Ujedinjenih nacija za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja.

 

Ključni pokazatelji učinka u 2015. godini:

 

  • 33,311 zaposlenih
  • 43,000 dobavljača
  • 1,3 milijardi evra potrošeno za direktne nabavke
  • 271 miliona evra plaćenog poreza
  • 11,7 odsto smanjena direktna emisija ugljen-dioksida u odnosu na prethodnu godinu
  • 7,2 odsto poboljšan odnos upotrebe energije u odnosu na prethodnu godinu
  • 19,4 odsto više upotrebljene reciklirane PET ambalaže u odnosu na prethodnu godinu
  • 87 odsto iznosi stepen održive angažovanosti

 

Coca‑Cola HBC je najraznovrsnija punionica u Coca‑Cola sistemu koja opslužuje skoro 600 miliona potrošača u 28 zemalja na tri kontinenta. Kompanija je uložila 8,2 miliona evra – 2,3 odsto svoje dobiti pre oporezivanja za 2015. godinu u unapređenje dobrobiti zajednica, sa fokusom na tri ključne oblasti: aktivan način života, upravljanje ekologijom i vodom i razvoj mladih, u partnerstvu sa više od 230 nevladinih organizacija.

 

 

Pročitajte više o učinku Coca-Cole HBC na polju održivosti na http://coca-colahellenic.com/en/sustainability/.

 

O Coca‑Cola HBC grupi

 

Coca‑Cola HBC nudi raznovrstan asortiman gotovih bezalkoholnih napitaka u kategoriji gaziranih pića, sokova, vode, sportskih napitaka, energetskih napitaka, čajeva i kafe. Coca‑Cola HBC je posvećena promociji održivog razvoja u cilju stvaranja vrednosti za kompaniju i društvo. To podrazumeva obezbeđivanje proizvoda koji ispunjavaju potrebe potrošača, podsticanje otvorenog i inkluzivnog radnog okruženja i poslovanje na način koji štiti i čuva životnu sredinu i doprinosi društveno-ekonomskom razvoju lokalnih zajednica. Coca‑Cola HBC lider u sektoru pića po Dau Džons indeksima održivosti za svet i Evropu i članica je Indeksa FTSE4Good.  Coca‑Cola HBC je među premijum članicama Londonske berze (LSE: CCH), a njenim akcijama se trguje i na Atinskoj berzi (ATHEX: EEE). Za više informacija, posetite http://www.coca-colahellenic.com/.

                             

O Dau Džons indeksima održivosti

DJSI je pokrenut 1999. godine kao prvi globalni sistem za procenu održivosti i zajednički je projekat kompanija RobecoSAM i S&P Dow Jones Indices. Primena ovog sistema podrazumeva praćenje berzanskih rezultata vodećih svetskih kompanija na osnovu ekonomskih, ekoloških i socijalnih kriterijuma. Ovi indeksi služe kao glavni pokazatelji za investitore koji vode računa o održivosti i obezbeđuju uspešnu platformu za angažovanje za kompanije koje žele da usvoje najbolju praksu održivosti. Nakon procene opštih i pokazatelja koji su specifični za dati sektor, samo najboljih 10 odsto kompanija ulaze na listu. Za više informacija, posetite sajt na adresi http://www.sustainability-indices.com/