U godini kada obeležava pola veka poslovanja u Srbiji, Coca‑Cola sistem predstavio je novi strateški pravac ulaganja u lokalnu zajednicu – platformu “Coca‑Cola mladima”.

Beograd 14.6.2018 - U godini kada obeležava pola veka poslovanja u Srbiji, Coca‑Cola sistem predstavio je novi strateški pravac ulaganja u lokalnu zajednicu – platformu “Coca‑Cola mladima”. Kompanija će u narednom periodu sve svoje napore usmeriti u njihov profesionalni i lični razvoj i to kroz programe namenjene širokoj populaciji mladih (srednjoškolcima, studentima, apsolventima, diplomcima, nezaposlenima) sa ciljem da ih što osnaži i poveća njihovu mogućnost zaposlenja.

U prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža i brojnih organizacija, predstavljen je dosadašnji doprinos kompanije kroz aktuelne programe.

„Čast nam je da kompanije poput Coca‑Cola sistema pokreću inovativne programe  koji omogućavaju mladima da tokom i nakon formalnog obrazovanja steknu nova znanja i veštine. To im pomaže da se lakše zaposle i bolja pomoć od toga ne postoji. Želimo da mladi ostanu u Srbiji i nađu dobre poslove u nekim od velikih stranih kompanija koje posluju u Srbiji i hvala Coca-Coli koja tome doprinosi“, izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  

Ovom prilikom javnosti je predstavljena i donacija organizaciji Jaki mladi u visini od 30.000 EUR, koja u okviru fondacije SOS dečja sela podržava osamostaljivanje mladih bez roditeljskog staranja nakon njihove 18 godine. Prikupljena sredstva namenjena su štićenicima ove organizacije kako bi započeli svoje biznise.

„Kao kompanija koja je blisko povezana sa zajednicom i koja zapošljava 1.000 talentovanih i ambicioznih ljudi, svesni smo da mladima nedostaju određene veštine i znanja i upravo zato smo odlučili da postavimo novi strateški pravac ulaganja u lokalnu zajednicu. Coca‑Cola sistem već godinama unazad sistemski ulaže u razvoj mladih, pružamo im podršku u kreiranju i oblikovanju svog poslovnog identiteta i otvaramo mogućnosti za razvoj profesionalne karijere. Razvili smo čitav niz projekata kroz koje svake godine prođe više 1.000 mladih. Svedoci smo da se ulažu veliki napori u reforma obrazovanja, a mi kao kompanija možemo da doprinesemo da se obrazovanje približi biznisu i to upravo kroz platformu Coca‑Cola mladima“,  izjavio je Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Coca‑Cola HBC Srbija.

Iskustva o učešću u programima Coca‑Cola sistema izneli su i polaznici koji su nakon njih nastavili profesionalni razvoj u željenom pravcu.

  • Budućnost #za5 je program koji ima za cilj da podstakne srednjoškolce i studente da otkriju i iskoriste svoje talente i potencijal, kao i da usavrše savremene veštine u pronalaženju posla Do sada je više od pet hiljada srednjoškolaca iz 70 srednjih škola u 11 gradova širom Srbije, prošlo  kroz više od 230 različitih aktivnosti.

  • Vođeni time da je na tržistu veliki broj mladih koji su u potrazi za poslom, prošle godine je pokrenuta i Coca‑Cola podrška mladima, nacionalni projekat koji je realizovan u 14 gradova Srbije. Kroz edukativne radionice i onlajn platformu oko 1.500 nezaposlenih mladih imalo je priliku da nauči ključne stvari koje su im olakšale potragu za poslom i njih 100 je počelo da radi ili je pokrenulo svoje preduzetničke priče.

  • U Coke Summership programu, koji omogućava talentovanim studentima da akademsko znanje tokom šest nedelja upotpune praksom, do sada je učestvovalo više od oko 200  studenata, a njih 50 je dobilo zaposlenje kompaniji.

  • RISE management trainee program, spaja kvalitete i veštine praktikanata, a sve u kombinaciji sa brzim okruženjem, mentorstvom i radom na internacionalnim projektima.

Celokupna platforma Coca‑Cola mladima biće fokus ulaganja u zajednicu u narednim godinama. Pružanjem iskustva u učenju i profesionalnom usavršavanju, Coca-cola sistem će nastaviti da osnažuje mlade i pruži im što sigurniju budućnost. Više informacija o pojedinačnim programima može se naći na www.coca-colamladima.rs.