Podržavamo i promovišemo održiva postrojenja i magacine, i istovremeno stalno težimo uvođenju inovativnih procesa i rešenja.

Posvećeni smo održivom razvoju i zaštiti životne sredine. U skladu sa tim, Coca‑Cola HBC podržava i promoviše održiva postrojenja i magacine, dok istovremeno stalno teži uvođenju inovativnih procesa i rešenja.

 

Inovacija u snabdevanju čistom i obnovljivom energijom

Od 2010. godine kontinuirano smanjujemo emisiju ugljenika i potrošnju vode po litru proizvedenog pića.

Kako bismo smanjili emisiju ugljenika, istražili smo sve dostupne tehnologije za proizvodnju zelene energije:

 

Tehnologije za prirodnu mineralnu vodu


Fokusirani smo na razvoj rešenja koja će povećati efikasnost prečišćavanja vodnih sistema i odvođenja otpadnih voda i sprečiti moguće probleme u pogledu kvaliteta. Inovacije koje smo nedavno uveli obuhvataju primenu tehnologije kracovanja koja omogućava kombinovanje mehaničkog i hemijskog čišćenja pojedinačnih cevovoda, testiranje novih dezinfekcionih sredstava ne samo u laboratoriji nego i na industrijskom nivou, kao i procenu kognitivnih alata, koji treba da omoguće analizu uzroka nastanka problema u pogledu odstupanja od kvaliteta.

 

Upotreba aseptične i ultra čiste tehnologije


Pre nego što stignu do naših potrošača, voćni sokovi, izotonični napici, i čajevi se pakuju dok su hladni – pomoću aseptičnih tehnologija, ili dok su vrući – pomoću tehnologije toplog punjenja.


Aseptični (APET), ultra čisti procesi i procesi toplog punjenja (HF) eliminišu mikroorganizme koji utiču negativno na kvalitet proizvoda i bezbednost potrošača.


Imamo 15 APET linija u Evropi i Rusiji i jednu HF liniju u Nigeriji, što nam omogućava da potrošačima ponudimo raznovrstan asortiman sokova, čajeva i izotoničnih napitaka. Naša aromatična voda se proizvodi u dve ultra-čiste linije u Austriji i Rusiji.

 

Isprobavamo nova rešenja: prvi u svetu smo uveli aseptičnu liniju za sokove sa pulpom

 U skladu sa kontinuiranim nastojanjima da uvodi inovacije,  Coca‑Cola HBC je u fabrici u Ploeštiju, u Rumuniji, postavila prvu APET liniju na svetu koja proizvodi sokove sa pulpom i komadićima voća. S obzirom na to da je ova linija proizvoda bila izuzetno uspešna, u 2015. godini postavljena je još jedna APET linija u fabrici Oriel, u Rusiji.

 

Inovacija u smanjenju potrošnje vode i energije


Mreže za izvrsnost koje imaju za cilj smanjenje potrošnje vode i energije razvile su 15 najboljih praksi za smanjenje potrošnje vode i 18 rešenja za smanjenje potrošnje energije. Sva navedena rešenja su u fazi implementacije u svim Coca‑Cola HBC fabrikama.

Coca‑Cola HBC is committed to developing its business sustainably and to respecting the environment. This means we support sustainable plants and warehouses and focus on developing innovative processes and solutions for our products and processes.