Odgovorna nabavka

Odgovorna nabavka

Značaj koji pridajemo održivoj i odgovornoj nabavci ima za cilj postizanje odličnih rezultata.

Održiva i odgovorna nabavka je prioritet za našu kompaniju. Za nas, to znači postizanje odličnih rezultata. Već dve godine zaredom ostvarili smo maksimalni rezultat u industriji prema indikatoru za nabavku sirovina u okviru procene od strane Dow Jones indeksa održivosti. Održiva nabavka šećera i proširena procena rizika bili su od ključnog značaja za ovakav rezultat.

Odabir dobavljača

Za odabir dobavljača razvili smo rigorozne kriterijume na osnovu kojih vršimo procenu. Koristimo pouzdan proces revizije, procenu rizika, platformu SEDEX, koja vrši razmenu etičkih podataka o dobavljačima kao i platformu EcoVadis, koja vrši procenu održivosti dobavljača. Pored toga, proveravamo da li potencijalni dobavljači imaju sertifikate ISO 9001, 14001, FSSC 22000 i OHSAS 18001. Za poljoprivredne proizvode, koristimo standarde koje propisuju Rain Forest Alliance, Fair Trade, Bon Sucro, SAI platform i Forest Stewardship Council.

Cilj nam je da dostignemo 100 odsto održiv sistem snabdevanja i smanjimo uticaj sistema snabdevanja do 2020. godine.

Naše inicijative za stvaranje održive vrednosti snabdevanja sa našim partnerima u sistemu snabdevanja su od ključnog značaja za ostvarivanje naših dugoročnih ciljeva.

Pored toga, zahtevamo od svih naših dobavljača da poštuju etičke standarde, prakse za zapošljavanje, zaštitu životne sredine i zaštitu na radu utvrđene u našim Vodećim principima za dobavljače (PDF, 88kb). Poljoprivredni dobavljači moraju da ispune naše Vodeće principe održive poljoprivrede (PDF, 349kb), dok se od dobavljača sastojaka i primarne ambalaže zahteva da poštuju standarde bezbednosti hrane.

Odgovorna nabavka u kompaniji Coca‑Cola HBC Srbija

Ovi principi su sastavni deo ugovora sa dobavljačima, a procena usaglašenosti dobavljača sa ovim principima obavlja se kroz nezavisni program revizije. Prilikom potpisivanja ugovora dobavljači su obavezni da potpišu i posebnu izjavu kojom se dodatno obavezuju da će poštovati Vodeće principe.

1,856

Ukupan broj dobavljača

317

Broj novih

registrovanih dobavljača

100%

Procenat dobavljača koji

su potpisali GSP

Vodeće principe za dobavljače potpisalo je ukupno 175 ključnih dobavljača koji pokrivaju skoro 92% ukupnog godišnjeg troška. Kriterijum za potpisivanje ovog dokumenta je visina godišnjeg prometa sa određenim dobavljačem, pri čemu najveći promet iznosi oko 100 miliona evra, a najniži oko 100 hiljada evra.

Kako bismo osigurali poslovanje po najvišim standardima kvaliteta, bezbednosti i održivosti, jednom godišnje evaluiramo saradnju sa dobavljačima, na osnovu posebne procedure (Supplier Evaluation & Authorization Procedure). Godišnja evaluacija podrazumeva i obaveznu proveru sertifikata za kvalitet i životnu sredinu.

83%

Procenat domaćih dobavljača u ukupnom

trošku

17%

Procenat inostranih dobavljača u ukupnom

trošku

U okviru evaluacije kompanija prikuplja i povratne informacija od dobavljača, koje se odnose na zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom. Na ovaj način podstičemo dvosmernu komunikaciju i konstantno unapređujemo odnose sa našim dobavljačima. Takođe, naši dobavljači imaju mogućnost da prijave svako potencijalno kršenje Vodećih principa od strane naših zaposlenih putem nove telefonske linije Reci!.  

downloads

Coca‑Cola HBC Supplier Guiding Principles (PDF, 89kb)

Coca‑Cola HBC Sustainable Agriculture Guiding Principles (PDF, 176kb)