Potrošnja i upravljanje vodom

VODA KAO DRAGOCEN RESURS

Voda je osnovni sastojak naših pića, ali i resurs bez kojeg nema života na zemlji. Zbog toga smo posebno posvećeni zaštiti ovog dragocenog resursa.

Naša strategija upravljanja vodnim resursima bazirana je na tri temeljna principa:

voda koju koristimo u proizvodnji: štitimo izvore vode koji snabdevaju naša postrojenja, smanjujemo količinu vode koja se koristi u proizvodnji napitaka, i prečišćavamo 100% naših otpadnih voda do nivoa koji ne ugrožava biljni i životinjski svet;

radimo partnerski sa dobavljačima, kako bismo smanjili uticaj na vodne resurse u celom lancu vrednosti

ulažemo u projekte očuvanja vode u zajednici, kako bismo inovativnim održivim tehnologijama obnovili vodu koju koristimo, a takođe i promovišemo svest o značaju odgovornog upravljanja vodnim resursima, kako našim zaposlenima, tako i eksternoj javnosti.

Naše punionice u Zemunu i Surdulici od 2021. godine sertifikovane su prema standardu Alijanse za upravljanje vodnim resursima - AWS.  Ovim je Coca-Cola HBC postala prva kompanija u Srbiji kojoj je dodeljen ovaj prestižni sertifikat.

AWS predstavlja globalnu saradnju članova alijanse koju čine preduzeća, nevladine organizacije i javni sektor. U pitanju je globalno primenljiv okvir koji podstiče velike potrošače vode da: razumeju sopstvenu potrošnju vode, sarađuju sa zainteresovanim stranama i transparentno upravljanju vodnim resursima.

U Coca-Cola HBC Srbija, zahvaljujući inicijativama koje sprovodimo, potrošnja vode po litru proizvedenog pića u periodu od 2007. do 2022. godine smanjena je za 53,76%.