ESG rangiranje

ESG rangiranje

Coca-Cola HBC ima najviše rejtinge na renomiranim i prepoznatim ESG skalama, uključujući MSCI ESG, FTSE4GOOD i CDP Climate & Water.


COCA-COLA HBC NAJODRŽIVIJI PROIZVOĐAČ PIĆA NA SVETU 

Coca-Cola HBC je proglašena za najodrživiju kompaniju na svetu u industriji pića u S&P Global Sustainability Yearbook 2023. Postignuti rezultat svrstava našu kompaniju u top 1% na svetu, među 9.400 kompanija iz 62 industrije koje su prepoznate u Godišnjaku. 

Ovo je ujedno i 13. uzastopna godina da Coca-Cola HBC, čiji je deo i Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, zauzima jedno od tri vodeća mesta na listi. 

Više o S&P Global Sustainability Yearbook  - The Sustainability Yearbook | S&P Global (spglobal.com)

 

vizual2 vizual2
djsi djsi

DOW JONES INDEKS ODRŽIVOSTI (DJSI)

Coca-Cola HBC ocenjena je 9. decembra 2022. kao najodrživija svetska kompanija u kategoriji proizvodnja pića, prema Dow Jones indeksu održivosti za 2021. 

Ovo znači da smo 12. godinu zaredom među top tri kompanije za proizvodnju pića na svetu kada je u pitanju održivo poslovanje. 

Pokrenut 1999. godine, DJSI se smatra globalnim merilom korporativne održivosti.

Više o DJSI - DJSI Index Family | S&P Global (spglobal.com)

ftse-logo-1256x708 ftse-logo-1256x708

FTSE4GOOD

Od osnivanja FTSE4Good indeksa 2000. godine obuhvaćeni smo ovim rangiranjem. Poslednjih godina smo ocenjeni sa najvišim ocenama u industriji pića.

Serija FTSE4Good indeksa je dizajnirana da identifikuje kompanije koje pokazuju snažne ekološke, društvene i upravljačke prakse merene u odnosu na globalno priznate standarde.

vizual1 vizual1

CDP

Zahvaljujući posvećenosti borbi protiv klimatskih promena i zaštiti vodnih resursa, Coca-Cola HBC rangirana je i kao lider u industriji na CDP listi (Carbon Disclosure Project, kojim se meri učinak kompanije na polju klimatskih promjena). 

Na ovaj način, pridružili smo se malom broju kompanija koje su postigle čak dvostruku ocenu A – za klimu i za vodu. 

Godišnje CDP-ovo objavljivanje podataka o životnoj sredini i proces bodovanja su široko priznati kao zlatni standard korporativne transparentnosti.

CDP koristi detaljnu i nezavisnu metodologiju za procenu kompanija, dodeljujući ocenu od A do D-, zasnovanu na sveobuhvatnosti otkrivanja, svesti i upravljanja rizicima po životnu sredinu i demonstracije najboljih praksi povezanih sa liderstvom u životnoj sredini, kao što su postavljanje ambicioznih i smislenih ciljeva.

msci-esg-ratings-esg-ranking-disclaimer msci-esg-ratings-esg-ranking-disclaimer

MSCI rejting

U maju 2022, osmu godinu za redom, dobili smo najvišu ocenu „AAA“ od MSCI ESG.

MSCI ESG ocenjuje kompanije širom sveta na osnovu njihove izloženosti ESG rizicima specifičnim za industriju i njihove sposobnosti da upravljaju tim rizicima u odnosu na konkurente.

Više o MSCI rejtingu - ESG Investing: ESG Ratings - MSCI

CCHBC CDP Website 1200x813 CCHBC CDP Website 1200x813

CDP Supplier Engagament leader 2023

Coca-Cola HBC našla se na CDP listi lidera u angažovanju dobavljača u oblasti klimatskih promena za 2023. godinu, što predstavlja priznanje naših napora da merimo i smanjimo klimatski rizik u okviru našeg lanca vrednosti.