Istorijat

Više od 130 godina, Coca‑Cola sistem, koji čine kompanija Coca‑Cola i partnerske punionice, uspešno stiže do svojih potrošača putem prepoznatljivih brendova i jedinstvenog marketinškog nastupa. Evo naše priče u Srbiji.Content text

Početak

1963 – Slovenija vino (Slovin) otvara svoju prvu fabriku i počinje da flašira napitke Cockta i Jupi, pri čemu zapošljava 30 ljudi.

1967 – Slovin potpisuje ugovor sa kompanijom Coca‑Cola i dobija licencu za proizvodnju i prodaju Coca‑Cola proizvoda u Srbiji.

1968 – Počinje sa radom nova fabrika za flaširanje Coca‑Cola napitka u Zemunu, u ulici Batajnički drum, gde se Coca‑Cola proizvodi i danas. To je bila jedna od prvih punionica koje su otvorene u bivšoj Jugoslaviji, sa jednom proizvodnom linijom za flaširanje boca od 0,25 l u povratnoj staklenoj ambalaži i kapacitetom od 18.000 flaša na sat.   

1970 – Slovin potpisuje ugovor sa kompanijom Schweppes International Limited iz Londona i beogradska fabrika dobija licencu da flašira Schweppes, čime proširuje svoj portfolio još jednim međunarodno priznatim brendom.

1989 – Slovin spaja svoje punionice i formira IBP Beograd. IBP Beograd 27. decembra 1989. godine postaje deo Coca‑Cola HBC grupe, koja će postati jedan od vodećih proizvođača bezalkoholnih pića u Evropi i jedna od najvećih punionica proizvoda kompanije Coca‑Cola u svetu.

Portfolio se širi  

2005 – Rosa, lider na domaćem tržištu negaziranih voda postaje deo Coca‑Cola sistema kupovinom Vlasinke d.o.o. Naš portfolio postaje bogatiji za nov proizvod – prirodnu izvorsku vodu. 

2006 – Coca‑Cola sistem u Srbiji kupuje 100 odsto kompanije Fresh&Co. iz Subotice, jednog od vodećih proizvođača voćnih sokova u Srbiji, i upotpunjuje svoj portfolio negaziranih bezalkoholnih pića brendovima neXt, SU-Voće i Joy.

2008 – Coca‑Cola Zero i energetsko piće Burn pridružuju se Coca‑Cola porodici, i istovremeno počinje i distribucija i prodaja piva Heineken, Amstel, Kaiser, Schlossgold i MB.

Održivi razvoj kompanije

2009 – Sklapamo prvo strateško partnerstvo sa Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu, a Coca‑Cola karavan donosi radost deci i porodicama.

 2010 – Coca‑Cola HBC Srbija obeležava sedmi Dan Dunava i pet godina postojanja programa „Coca‑Cola talenti“.

2011 – Dobijamo nagradu za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji i učestvujemo u Evropskoj nedelji zdravlja i bezbednosti. Takođe osvajamo Evropsku nagradu za volontiranje zaposlenih i razvijamo postojeću saradnju sa Crvenim krstom.

2012 – Coca‑Cola HBC Srbija je nagrađena za najbolji HR projekat u Srbiji.

2013 – Coca‑Cola HBC Srbija dobija nagradu za Poslovnog partnera za 2013. godinu, objavljuje svoj prvi Intergrisani izveštaj i osvaja nagradu za inovaciju u marketingu; Fresh&Co je proglašen za korporativni superbrend. Ponosni smo dobitnici i nagrade Zelena zvezda za Dan Dunava.

2014 – Nagrađeni smo priznanjem Najbolje iz Srbije i organizovali smo prvu Coca‑Cola trku zadovoljstva i Coca‑Cola biciklijadu. Prepoznata su naša dostignuća u oblasti komunikacija. Iste godine, počinjemo da sarađujemo sa Svetskim fondom za prirodu (WWF) i pokrećemo program Coke Summership. Dobijamo nagradu Moj izbor za 2014. i objavljujemo prvi lokalni Izveštaj o održivosti. Naš najveći uspeh je ipak naša nagrada za korporativno volontiranje.


Investicija u rast

2015 – Coca‑Cola sistem investira 3,8 miliona evra u proizvodni pogon u Srbiji i otvara regionalni Centar za sokove u Beogradu.

Iste godine Coca‑Cola HBC Srbija i Er Srbija potpisuju strateški ugovor o snabdevanju napicima, a beogradska premijera „Hey Bartender“ dočarava duh njujorških barova za naš tim premijum alkoholnih pića. Takođe predstavljamo novi proizvod, neXt pulpy, deset godina nakon integracije fabrike Vlasinka u Coca‑Cola sistem.