Oslanjamo se na lokalne dobavljače, osnažujemo kupce, ulažemo u lokalnu radnu snagu

360 miliona evra dodatne vrednosti od poslovanja Coca-Cola sistema i kompanije Bambi

Coca-Cola sistem i kompanija Bambi svojim poslovanjem u 2021. godini generisali su 360 miliona evra dodatne vrednosti nacionalnoj ekonomiji, što predstavlja 0.7% bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Izuzetan je i doprinos za tržište rada – kompanije kroz direktna radna mesta i povezani lanac vrednosti podržavaju ukupno 14.900 radnih mesta, što čini 0.5% radnih mesta u Srbiji. To znači da svako radno mesto u ovom poslovnom sistemu generiše još osam radnih mesta u drugim privrednim sektorima, pokazuju rezultati danas predstavljene Studije o društveno-ekonomskom uticaju Coca-Cola sistema i kompanije Bambi u 2021. godini.

Panel Snaga partnerstva u izazovnim vremenima-min Panel Snaga partnerstva u izazovnim vremenima-min
Tomislav Momirovic, Ministar unutrasnje i spoljne trgovine u Vladi RS-mi...

Makroekonomski podaci za Srbiju uprkos krizi izazvanoj ratom na istoku Evrope i prekidom globalnih lanaca snabdevanja bolji su od očekivanih - imamo rast BDP-a, rekordni nivo stranih direktnih investicija, koji će premašiti četiri milijarde evra u ovoj godini, što je najčvršći pokazatelj da investitori veruju u Srbiju. Coca-Cola sistem i Bambi su kompanije koje dodaju vrednost ekonomiji Srbije, pružaju podršku profesionalnom razvoju mladih, predstavljaju partnere lokalnim zajednicama i daju snažnu podršku zapošljavajuću direktno više od 1.600, a indirektno oko 15.000 domaćih radnika. Srbija je apsolutni lider u regionu kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija. Ovo je potvrda da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiji, naprotiv, reč je o novim investicijama u našu zemlju, ne samo kroz dolazak novih kompanija, već i kroz širenje poslovanja kompanija koje već delaju kod nas. To je izuzetan podatak i mi možemo biti potpuno zadovoljni.

Tomislav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije.

U godini kada se privreda oporavljala od snažnog udara krize, Sistem je pokazao otpornost i snagu podrške lokalnoj ekonomiji. Kako su predstavili generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, Svetoslav Atanasov, generalni direktor Bambija Dragan Stajković i generalni direktor kompanije Coca-Cola za tržište Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije Luca Santanadrea, u budžet Srbije uplaćeno je 55 miliona evra direktnih poreskih prihoda. Podržano je još 144 miliona evra poreza u celokupnom lancu vrednosti, što iznosi 1% ukupnog poreskog prihoda u zemlji.

Nikos Kalaitzidakis, regionalni direktor CCHBC-min

Ponosni smo na rezultate koje su ceo Coca-Cola sistem i kompanija Bambi ostvarili u izazovnoj 2021, doprinoseći nacionalnom BDP-u sa čak 0.7%.  Na svaki evro koji su potrošači izdvojili za Coca-Cola i Bambi proizvode proizvedene u Srbiji, 70 evrocenti ostalo je u domaćoj ekonomiji, čime je demonstriran snažan lokalni karakter naših kompanija. Oslanjamo se na lokalne dobavljače, osnažujemo kupce, ulažemo u lokalnu radnu snagu.

Nikos Kalaitzidakis regionalni direktor u Coca-Cola HBC Grupi

Samo u 2021. godini, ove kompanije su u razvoj lokalnih zajednica kroz društveno-odgovorne inicijative uložile oko 785 hiljada evra.